Is uw BMI hoger dan 25? Dan is er sprake van (licht) overgewicht. Het is dan verstandig om te letten op wat u eet en hoeveel u beweegt. Is uw Body Mass Index hoger dan 30? Dan is er sprake van zwaar overgewicht. Het is van belang om af te vallen naar een gezond gewicht (maximaal een BMI van 25).

Het is een gegeven dat iedereen die probeert gewicht te verliezen, dit zo snel mogelijk wil. Onderzoek toont echter aan dat mensen die langzaam afvallen (tot 1 kg per week) meer succes hebben in het bestrijden van overgewicht. Overgewicht bestrijden is niet een kwestie van een kort dieet. Het is nodig uw levensstijl voor langere termijn aan te passen zodat u overgewicht blijvend kunt bannen. Hieronder geven we een aantal punten die daarbij van belang zijn:

Calorie inname

Eén van de peilers om overgewicht te verminderen is het kiezen voor een uitgebalanceerd dieet of eetplan. Dit hoeft niet direct te betekenen dat vrijwel niets meer gegeten mag worden. Af en toe een ongezond tussendoortje kan daar prima in passen. Uw basismaaltijd moet echter bestaan uit fruit, groenten, volle granen, mager vlees, gevogelte, vis, bonen en noten. Deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat u alle benodigde vitaminen en mineralen binnenkrijgt zonder dat u er dikker van wordt. DAarnaast is het (in ieder geval bij licht overgewicht) geen probleem om uzelf af en toe te belonen met voedingsmiddelen die niet hiervoor genoemd zijn.

Beweging

lichamelijke bewegingBeweging is de tweede belangrijke peiler om overgewicht te verminderen. Regelmatige lichamelijke activiteit is niet alleen erg gezond, het zorgt er ook voor dat u afvalt of geen overgewicht ontwikkelt. Lichamelijke beweging zorgt voor calorieverbruik. Dat in combinatie met een lagere calorieinname (zie kopje hierboven) zorgt ervoor dat u afvalt. De enige manier om gewicht te verliezen is een combinatie van deze twee factoren. Naast gewichtsverlies zorgt lichamelijke beweging ook voor een verminderd risico op verschillende ziekten. Denk daarbij aan hart- en vaatziekten, diabetes, beroerte, diverse soorten kanker en botontkalking. Dit zijn ook ziekten die samenhangen met overgewicht. Er zijn zeer veel mogelijkheden om aan beweging te komen. Hieronder noemen we enkele:
- Wandelen
- Fietsen
- Joggen
- Voetballen
- Dansen
- Fitnessen

Bereken uw Body Mass Index (BMI)
Lengte in centimeter
Gewicht kilogram