Is uw BMI lager dan 18,5? Dan is er sprake van ondergewicht. Dat hoeft niet per definitie een gezondheidsrisico te betekenen. Het ondergewicht kan echter veroorzaakt worden door reden die wel een probleem zijn.

Veel voorkomende redenen van ondergewicht worden veroorzaakt door ondervoeding (het ontbreken van voldoende voedsel; vooral in ontwikkelingslanden). Ondergewicht kan ook het gevolg zijn van geestelijke of lichamelijke ziekte. Dat geeft ook meteen aan dat ondergewicht opzich geen probleem hoeft te zijn. Het is belangrijk om bij onverklaarbaar gewichtsverlies een medische diagnose te vragen bij uw huisarts.

Extreem ondergewicht kan veel ziekten als gevolg hebben. Het lichaam heeft een tekort aan caloriën (en vaak ook aan vitaminen / mineralen). Bij vrouwen kan dat leiden tot het uitblijven van menstruatie, onvruchtbaarheid. In het algemeen leidt extreem ondergewicht tot bloedarmoede, botontkalking en haaruitval. Extreem ondergewicht leidt tot een hogere sterftekans die gelijk opgaat met extreem overgewicht.

Ondergewicht bestrijden

In het geval van extreem ondergewicht is het van belang om aan te komen. Er zijn twee manieren om dat te doen. Er is een ongezonde manier en een gezonde manier. De ongezonde manier tegen ondergewicht is het eten van veel junk food in combinatie met weinig beweging. Deze methode van ondergewicht bestrijden is niet aan te raden.

De gezonde manier om in gewicht aan te komen is ook het verhogen van de calorie inname, maar dan met gezonde producten. Pindakaas, zaden en noten en olijfolie zijn enkele voedingsmiddelen die gezond zijn én calorierijk. Daarnaast kan voldoende gevarieerd worden in gedroogd fruit, rozijnen enzovoorts. Deze bevatten niet veel vet, maar wel koolhydraten. Evenals aardappelen, mais, rijst en andere soortgelijke producten.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen. Dat zorgt ervoor dat u gezond blijft. Daarnaast maakt het lichaam bij inspanning spiermassa aan, wat voor een gewichtstoename zorgt. Een derde voordeel is dat het uw eetlust laat stijgen.

Bereken uw Body Mass Index (BMI)
Lengte in centimeter
Gewicht kilogram